Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Χίος, 16 Δεκεμβρίου 2013
Αγαπητοί γονείς,
Την Παρασκευή, 13-12-2013 είχα την ευκαιρία να μιλήσω στα παιδιά σας, για τις ουσίες που προκαλούν εξάρτηση, στα πλαίσια μιας εργασίας που κάνουν στο μάθημα.
Η παρουσίαση συνοπτικά είχε ως εξής: Αρχικά έδωσα τον ορισμό για τις ουσίες, τις οποίες για συντομία ονομάζουμε «ναρκωτικά». Ο σωστός όρος είναι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση. Αυτές είναι ουσίες φυσικές ή τεχνητές που όταν τις λάβει κάποιος επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα του με αποτέλεσμα να αλλάζουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Μεταβάλουν λοιπόν τα συναισθήματά μας.  Οι ουσίες αυτές διακρίνονται ανάλογα με τα κριτήρια που τους βάζουμε ως εξής: κριτήριο  1ο : αντιμετώπιση από το νόμο:  παράνομες -  νόμιμες. Νόμιμη ουσία που προκαλεί εξάρτηση είναι το αλκοόλ, ή ο καπνός. Κριτήριο 2ο :  η προέλευση τους:  φυσικές, τεχνητές, χημικές, συνθετικές. Κάποιες ουσίες τις χρησιμοποιούμε όπως βγαίνουν από τη φύση (κάνναβη) και άλλες ύστερα από επεξεργασία (ηρωίνη, χάπια) και 3ο  κριτήριο τη δράση τους:  κατασταλτικές,  διεγερτικές,  παραισθησιόγονες.
Ακολούθως μιλήσαμε για τα στάδια της χρήσης. Από την δοκιμή για περιέργεια, συστηματική χρήση, τη αναζήτηση της ουσίας και τέλος την εξάρτηση. Η εξάρτηση μπορεί να είναι σωματική όταν ο οργανισμός έχει προβλήματα και δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν πάρει την ουσία (ηρωίνη) και ψυχική όταν η ουσία είναι συνεχώς μέσα στο μυαλό του χρήστη αλλά δεν έχει σωματικό πόνο.(κάνναβη)
Στην σημερινή εποχή τα πράγματα είναι δύσκολα για τους νέους. Πιέζονται στο σχολείο, μην ξεχνάμε ότι είναι σκληρά εργαζόμενοι με πολλές ώρες μαθημάτων, το κοινωνικό περιβάλλον δεν τους υποστηρίζει, πολλές φορείς οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά τους, τα πρότυπα που κυριαρχούν είναι συνήθως αρνητικά και έτσι είναι ευάλωτοι σε θέματα χρήσης ουσιών. Δυστυχώς τα ναρκωτικά είναι γύρω μας και όταν κάποιος αποφασίσει να βρει μία ουσία θα την βρει. Από την άλλη έχει στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση προβολής των ουσιών αυτών από τους ανθρώπους που τις διακινούν με αποκλειστικό σκοπό την προσέλκυση νέων πελατών Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην μπορεί ο νέος να πει όχι όταν του προταθεί να κάνει χρήση μιας ουσίας. Βέβαια δεν θα παραμείνουν όλοι στα ναρκωτικά και αυτό είναι ευχάριστο αλλά κάποιοι θα μείνουν και θα συνεχίσουν. Εξήγησα λοιπόν στα παιδιά ότι αυτός που θα τους πλησιάσει για να τους προτείνει ναρκωτικά δεν το κάνει από φιλία ή άλλο ενδιαφέρον αλλά συνήθως για κέρδος είτε για να βγάζει τη δική του δόση είτε και ένα μικρό χαρτζιλίκι. Αναφέρθηκα επίσης στις συνέπειες χρήσης λέγοντας ότι αυτές είναι πολύπλευρες. Σωματικές και υγείας: οι χρήστες μπορεί να εξαρτηθούν κάτι που είναι πάρα πολύ άσχημο. Καθώς πονάνε ή σκέφτονται μόνο την ουσία και δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Μπορεί να κολλήσουν μεταδοτικές νόσους. Μπορεί να πεθάνουν είτε από υπερβολική χρήση είτε από νοθευμένες δόσεις. Κοινωνικές: δεν τους κάνουν παρέα οι παλιοί φίλοι, μπορεί να μην βρίσκουν εργασία, να διωχθούν από την οικογένεια αλλά και αν παραμείνουν στην ουσία μιλάμε για διαλυμένη οικογένεια, να διαπράξουν άλλα εγκλήματα για να πάρουν τη δόση τους. Νομικές: προσαγωγές, συλλήψεις, κρατητήρια, δικαστήρια και τέλος φυλακή. Οικονομικές: καθώς διαλύεται οικονομικά η οικογένεια του χρήστη.
Τους μίλησα, τέλος και για τους τρόπους που μπορούν να αρνηθούν να κάνουν χρήση. Να μιλήσουν στους γονείς τους ή σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται αν συμβεί να τους προτείνει κάποιος να δοκιμάσουν. Να πιστεύουν στη δύναμη της παρέας που μπορεί να τους κρατήσει μακριά από τη χρήση αλλά και να βάλει στη σωστή θέση κάποιο φίλο τους που κάνει χρήση. Τους είπα ότι στη ζωή πολλές φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε αλλά υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά ενώ τα ναρκωτικά δεν αποτελούν λύση. Νικητές βγαίνουν στη ζωή όσοι θέτουν στόχους και τους υλοποιούν δουλεύοντας με όραμα και πίστη στις ικανότητες τους ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που συναντούν και όχι όσοι τα παρατάνε με τη πρώτη δυσκολία και στη συνέχεια επιρρίπτουν τις ευθύνες σε τρίτους.  
Με αφορμή λοιπόν αυτήν την παρουσίαση τολμώ να απευθυνθώ και σε σας για το τι μπορείτε να κάνετε εσείς. Ξέρετε μια ομιλία, μία παρουσίαση δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σήμερα στην Ελλάδα η χρήση ξεκινάει από τα 13- 14 χρόνια. Χρειάζεται συστηματική δουλειά στο σπίτι, στο σχολείο, στην κοινωνία. Εσείς μπορείτε να δουλέψετε στο σπίτι. Καταρχήν να ξεκινήσετε μία διαρκή συζήτηση μέσα στην οικογένεια σχετικά με τις ουσίες που προκαλούν εξάρτηση. Όχι κινδυνολογίες και παρατηρήσεις. Αλλά προσπαθήστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των παιδιών σας. Ανοιχτή συζήτηση η οποία μπορεί αν είναι επικίνδυνη μερικές φορές αλλά αυτή θα φέρει αποτελέσματα. Ενημερωθείτε λοιπόν σωστά και ξεκινήστε. Υπάρχουν πολλές πηγές πληροφόρησης σήμερα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Πάρτε πρωτοβουλίες μέσα από συλλόγους γονέων τα σχολεία ή άλλους φορείς σχετικά με αυτά τα θέματα. Μην αδιαφορείτε γιατί αν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα του διπλανού πολύ πιθανόν να χτυπήσει και τη δική σας. Ακούστε τα παιδιά σας. Ενδιαφερθείτε για τα συναισθήματα τους. Ακολουθείστε συγκεκριμένους κανόνες ιεραρχίας στην οικογένεια.  Λειτουργείστε ως πρότυπα. Βάλτε κανόνες και όρια στα παιδιά.
Πάντα στην διάθεσή σας
Γεώργιος Κεβόπουλος
Αστυνομικός Υποδιευθυντής

Διοικητής Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χίου
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!